Ülkelerin negatif öne çıkan unsuları ele alındığında,
İstanbul: Gezi Parkı olayları, şiddet ve son zamanda sporcularda çıkan doping olayları
Madrid: İspanya ekonomisinin yaşadığı kriz, güven vermekte zorlanıyor ve yüksek orandaki işsizlik
Tokyo: Fukuşima nükleer santralinde çıkan sızıntılar endişelendiriyor.
Herşeyi bir kenara bırakalım, bunlar Ülkelerin kendi içindeki sorunlar. Şimdi kaybedenler zaten bu sorunlara göre kendi Ülkelerini suçlayacaklar fakat daha önceden belirtmiştik, komite daha çok ulaşım, konaklama ve lokasyona bakıyor. Bunun yanında sporcu yetiştirme ve yarışmalara bakarsak pek iç açıcı şeyler söyleyeceğimiz zor.
Bakış açısına gelmek istiyorum. Çünkü hayatta verdiğimiz kararlar=bakış açısıdır. Hangi amaçla yaptığınız size süreklilik, yukarıya taşıma veya tam tersi dibi boylatabilir. Şu zamana kadar çeşitli illerde spor müsabakaları izledim. İlk başta aklımın ermediği şeyler oldu ama sonra meğer küçük düşünmeden ötürü böyle olduğunu anladım. Bakınız Çanakkale 18 Mart Spor Salonu. 2008-2009 ikisinden biri olması lazım tam hatırlamıyorum TBF'nu burayı seçmişti ya Cumhurbaşkanlığı ya da Türkiye Kupası için. Salon yapılmak için yapılmış zaten neden derseniz aşağıdaki fotolara bir bakın bakalım (Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz)
Çanakkale 18 Mart Spor Salonu |
18 Mart Spor Salonu |
Potanın oradaki dip çizgiye ve duvara bakar mısınız ? Keza yan çizgilere ? Burada ufak altyapı takımları da oynamadı. Bildiğiniz TV'de gördüğünüz profesyönel oyuncular mücadeleye vermeye çalıştı. Topu çıkarmak istese direk duvara toslayıp, ağzının,burnunun kırılmasını mı düşüneceksin yoksa turnike attıktan sonra duvara çarpıp çarpmayacağını mı ? Bu modelin aynısı Tekirdağ Merkez'de bulunan spor salonu için de geçerli.
Diğer branşlardan aklıma gelenler ise İstanbul-Ahmet Cömert Spor Salonu (Ataköy) Basketbol ve Güreş sporlarına ev sahipliğine ev sahipliği yapıyor. Bazen de karate müsabakaları oluyor. Burada Tribün altındaki boşlukta eskrim sporcuları antrenman yapıyor.
Burada gerçekte geçmişte veya şimdikilerde suç aramıyoruz. Hangi mantıkla bunları böyle yapabiliyorsunuz ? Kusura bakmayın ama dostlar alışverişte görsün modeli artık günümüzde öldü. Kırkı çıktı, mevlüd falan yani ...
Bisiklet yolları yapıldı öncelikli Bakırköy-Zeytinburnu hattı arası için söylüyorum. Burası Hollanda ile dış ilişkilerimizin 400. yılı olduğu için jest babında bir bisiklet yolu yapıldı. Tabi yapılmamasından iyidir de bazı boynuzlu zihniyetler bunu otopark olarak kullandı. Kimisi için sadece boyalı yol olarak ifade ediliyordu ve mangala devam hesabı :) Kadıköy tarafındaki bisiklet yolunun yapılıp tekrar kaldırılması ...
Size başka bir şey daha anlatayım. Ahmet Cömert Spor Salonu, hala bazı ufak organizasyonları alabiliyor. Sinan Erdem Spor Salonu ilk temeli atıldıktan sonra senelerce yattı. Hatta dere yatağına yapıldığından dolayı temeli kaç sene suda kaldı. Ne zamana kadar ? 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasını aldığımız zaman. Basketbol karşılaşmaları parke zeminde oynanıyor, diğer sporlar gibi yapılacak zemin etüdü iyi olmalı ama dere yatağına böyle salonlar yapmak ne kadar mantıklı ?
Bir gün Ahmet Cömer SS'na uğrarsanız orada zemine dikkat edin. Delikler açılmış belli başlı yerlere. Rutubet yiyip bitiriyor salonu. Ne zamana kadar dayanır ? Bilinmez. (Kırmızı hat, dere yoludur)
Ahmet Cömert-Sinan Erdem SS |
Bunun gibi çok ölü yatırımlar var. Üzüldüğüm tek konu ise sadece başkaları görsün veya sadece olimpiyatlarda, kazandığımız organizasyonlarda kullanılsın mantığı. Sen bunu misyon haline getirmediysen 2013'de veya sonrasında getiremiyorsan, kusura bakma ama geç kalmışdan da beteriz. Özellikle spor için içinden gelmiyorsa bu kadar olur. Spor ile ilgili reklamlara iyi bakın, ön plana çıkan başlıklar neler ?
Amatör sporcuların araştırmasını yapın bakalım kaç tane birey yurtdışındaki okullardan burs kapabilmek için dışarıya gidiyor. Yüzdesi inanılmaz derecede. O yüzden bir kez daha oturup düşünmekte fayda var. Neden olmadı diye. Yazımızın ikinci ayağı da olacak. Takipte kalın.
İyi pedallamalar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder