Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

4 Aralık 2013 Çarşamba

Bisiklet zinciri değişimi


 Heeeeerkese kocamaaan merhabalar. Keyifler iyidir umarım :) bu seferki videomuz bisiklet zinciri değiştirme videosu. Aslında zinciri alalı bir ay oluyor ama vakit dolayısı ile geçen hafta (1 Aralık) pazar günü Oğulcan arkadaşımızın bisikletinin zincirini takalım dedik. Zinciri almadan önce geçen sene düzenlenen fuarda KMC zincirlerinin broşürünü almıştım ve evde incelerken dedim "Aaa bunlar aslında daha iyi ve zaman kazanma açısından da önemli bir sistem" sonra Sirkeci'de gezinirken alacağımız zincir de KMC imiş. KMC zincirlerinin malzeme kalitesi gerçekten iyi, kafanızda soru işareti olmadan alabilirsiniz. Bunun yanında Missing Link denilen kendine patentli bir birleştirme aparatı mevcut.  Missing Link'i takmak ve sökmek için iki tane de ayrı aparat satılıyor ama inanın bunları almaya değmez, biraz da satış politikaları bunlar biliyorsunuz :) He yok benim param var derseniz o başka tabi, karar sizin.


















Takılışından bahsedelim size, birbirlerine geçecek zıt şekilde ayarlanmış gördüğünüz üzere ve bunları zincirin bir tarafına öbürünü de diğer tarafından geçirerek bu iki link yani baklayı karşı karşıya getiriyorsunuz ve tersi istikamette hafif bir güç uyguluyorsunuz,böylece işlem tamamlanmış oluyor.




 Açmak içinse tam tersi bir işlem uygulamak gerekiyor. Biz videoda takmak için bir aparat kullanmadık açıkçası elinizde karga burun pense varsa biraz kuvvet alıp dışarıya doğru itip, sıkıştırabilirsiniz. En kötü ihtimal zincirleri elinizle biraz gerip, hafif tempoda pedal çevirerek de bu işlemi yapmış oluyorsunuz.







Bunun yanında bilinmesi gereken başka neler var ?

Hani aldık bitti mi ? Bu kadar mı diyorsunuz şimdi.
 Önce söylemek istediğim biz bu zinciri takarken bakla çıkarmadık ve eklemedik. Cuk oturdu diye bir tabir var ya aynen öyle. Bakla sayısını KMC yapmış hakkatten adamlar yemiş bitirmiş diyebiliriz. Elinizde önceden bulunan zincir sayısını saymanızda fayda var. Bunu unutmayın!

 Zincir değişimi ne zaman olmalı ?

Uzmanlar demiş ki 750-2000 KM arasında zincir değiştirmek gereklidir.

 Sayacım yok, başka türlü nasıl anlayabilirim ?

254 mm değerini kafanızın bir köşesine yazın. Milimetrik fazla çalışmıyorsanız Santimetre olarak 2,5 cm kalsın. Elinize bir cetvel aldığınızda sıfır olarak bir tane pim merkezine koyalım 2,5cm ise bir diğer pimin merkezine gelecek. Böyle ise zincirinizin gerginliği doğru ama bu 2,5 cm ve 254 mm daha da artıyorsa zincirinizi değişmeniz gerekiyor sinyalleri verilmiş.





Videoyu tekrar izlediğim de 25,4 demişim :D kafa başka ölçüye gitti o yüzden bu yazdığım kısım doğru olan :) Başka ekleyeceğim ise bazı firmaların zincir ölçme cetvelleri var baklalar arasına oturup ölçüyorsunuz. Ben de olmadığından fotoğrafını koyamıyorum ama bunlar da en sağlıklı ölçme işlemlerinden birisi. Bunun dışında ilerleyen videolarda bakla söküp takma göstereceğim zincir sökme aparatı ile onu da aradan çıkarmış oluruz böylece :)




Kendinize iyi bakın, sıkı giyinin, sporla kalın, iki tekerle kalın.

İyi Pedallamalar


Senin ki kaç vites ?










1 yorum:

  1. siz videoları nerede çekiyorsunuz hep bir uçak sesi :D

    YanıtlaSil