Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

11 Aralık 2013 Çarşamba

Sağlığınızı korumak için 10 maddelik sağlıklı seçim

 Bir- iki hafta önce Sağlığımız Tehlikede adlı yazımızı sunmuştuk sizlere. Bunun haricinde TV başına geçtiğinizde günün hangi saati olursa olsun ya diyabet uzmanı ya da sağlık uzmanları çeşitli fikirler ortaya atarak ve görüşler sunarak kafaları allak bullak ediyorlar. Nasıl ve ne şekilde beslenmeniz ve nelerden uzak durmanız gerekenlerden bahsettik. Kimya hiç olmadığı kadar gelişti ama size bir şeyler vermek için değil tam tersine sizden sağlığınızı almak için. Bu yazımızda Sağlığınızı korumanız için 10 temel seçeneği sizlere hazırladık.


 Sağlıklı Gıda 1# Kırmızı meyveler

Çilek, yaban mersini, ahududu, kızılcık. Bunlar vücudunuz için çok ciddi anti oksidanlardır. Kanserden korunmak için birebir. Bunun dışında vücudunuzu formda, vitamin ve minerallerle tutmak için başvurabilirsiniz. Bu meyveleri çikolatalarınız ile değiştirin, değişiklikleri daha iyi anlayacaksınız.

 Sağlıklı Gıda 2# Sebzeler

 Bütün sebzelerden sıyrılan bir diğerleri var efedim, brokoli,lahana,brüksel lahanası. Bu sebzeleri diğerlerinden biraz daha ayrı yere koymanız lazım tabi. Bağışıklık sistemi direncinin arttırılması için böyle kombinasyonları doğa bize sunmuş. A - C - K vitamini, kalsiyum ve optimum düzeyde sindirim sağlığı için kırmızı kan hücreleri oluşumu ve lif açısından çok önemlidir. Tabi bu sebzeleri yaş farketmeksizin sevmeyenler olacaktır. Bunları kendinize, çocuklarınıza, ailenize sunmak için çeşitli farklılıklar yaratabilirsiniz. Mesela brokoli çorbası gibi :)

 Sağlıklı Gıda 3# Kuruyemişler

 Yemek yemeden önce devamlı otlamak hissine mi kapılıyorsunuz ? Cips paketlerine de dokunmayın ! Bunun yerine başta fındık olmak üzere kabuklu kuruyemişleri tercih edin. Fındıkta gerçekten iyi derecede vitamin ve mineraller var hatta İspanya bizim fındık ihracatımızdan bile rahatsız olmuştu hatırlarsanız. İçeriğindeki maddeler Tip 2 Diyabet, kalp-damar hastalıkları, birçok kanser ve olası Alzheimer'ı riskini azaltmak için bir miktar tüketebilirsiniz. Fındık yoğun enerji ve bol miktarda yağ barındıran bir kuruyemiş ama ölçülü tüketmekte fayda var.

 Sağlıklı Gıda 4# Somon

 Somon, omega 3 yağ asitlerini en çok bünyesinde bulunduran balıktır. Astaksantin, yüksek kan basıncı ve pıhtılaşma riski için tercih edilebilir bir balıktır. Konserve balıklardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor çünkü yüksek sodyum içermektedir. Somon ağız tadınıza uygun damak tadı vermeyebilir her zaman buna alternatif olarak uskumru ve ton balığı yiyebilirsiniz.

Sağlıklı Gıda 5# Yumurta

 Doktorların ve sağlık uzmanlarının senelerdir üzerinde durduğu bir diğer besin :) yok sarısı yenir, diğerleri falan filan ... Yumurta yememeniz için bir neden yoksa bu gıda maddesini bir kahvaltı öğesi olarak çıkartarak düzenli bir yemek planının içerisine koymak gerekir. Mesela terbiyeli yemeklerden bazılarının yumurtalı olarak yapılması. Yumurta beyin sağlığını koruma ve aynı zamanda kalp sağlığını uzun vadede korumaya katkıda bulunuyor. Alışverişe giderken almamanız için bir neden yok artık :)

Sağlıklı Gıda 6# Çay

Çay içme deneyiminizi yükseltmek için ufak tüyolar. Çay, özellikle yeşili ve siyahı kardiyovasküler yararı, inanılmaz antioksidan koruması, olası kanseri önleme, diş plaklarını koruma dahil vücut için çokça fayda sağlar. Tabi çoğunluğun yaptığı alışkanlık yani aşırı içmek yerine kararında içmek, vücudunuza olumlu etki yapacaktır.

Sağlıklı Gıda 7# Sarımsak
 
 Çoğu kişi için sarımsak, talihsiz bir besleyici  :) kokusu ah şu kokusu. Yapılan araştırmalarda vücudun kötü kolestrol seviyesini düşürmek, kan basıncını düşürmek, kolon ve mide kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda C Vitamini - B6 Vitamini, kalsiyum, mangan açısından zengindir. Kokusundan dolayı tercih etmiyorsanız hala, yararlarını bir daha okuyup öyle karar verin.

Sağlıklı Gıda 8# Domates

 Kıpkırmızı, sulu ve olgun domates içerisinde çok yönlü besin öğeleri vardır. Salatanın dışında, buharla pişirebilir, suyunu yemeklere katabilir ve püre olarak kullanabilirsiniz. Bu dediklerimiz salça ve hazır satılan domates püreleri ile alakalı değil sakın unutmayın ! Yapılan araştırmalarda, kalp hastalıkları riskini azaltma ile ilgili bağlantılar bulmuştur. Likopen bakımından da zengindir.

Sağlıklı Gıda 9# Ev yapımı Meyve Suları

 Türlü kimyasal katkılı meyve suları yerine tercihiniz taze evde sıkılmış meyve suları olmalı. Başta limon,portakal ve greyfurt karışımlı içecekler antioksidanları atmak için en iyi silahlarınız olacaktır.

Sağlıklı Gıda 10# Kayısı

 Kayısı besin kadronuzun en iyilerine direk girebilir. Yaşa bağlı göz hastalıkları, anti oksidan, beta karoten içermesinden dolayı mükemmel bir seçimdir. Sindirim sağlığı, kan basıncının düzenlenmesi için vücudunuzda çalışır. Bu lezzetli meyve aynı zamanda potasyum, demir A-C vitaminleri ve mineraller açısından zengindir.

 ÖZET OLARAK 

Öncelikle bu yazıyı "Devamlı bunları yemem lazım" Gibi bir düşünceye kapılmayın. Temel besin değerlerinden almanız ya da ön planda tutmanız gerekenleri sıraladık sizler için. Bunun yanında nasıl desem ? Ispanak, semizotu vs. gıdaları sofranızdan eksik etmeyin tabii ki. Günlük beslenme programlarınızda mutlaka taze meyve ve sebzeleri eksik etmeyin. Sağlıklı kalın, hoşçakalın.




Seninki kaç vites ?

İyi pedallamalar


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder