Evveeeeeeeeeet bisikletçi dostları, bisiklet severler, hani bana hani bana diyenler ? Nasılsınız ? İyisiniz, iyi gördüm sizleri :) Kış geldi, soğuklar eşşek bile dondurdu. Haberlerde okumuşsunuzdur ve fotolardan görmüşsünüzdür, eşekler bildiğiniz donmuş yahu. Sanki başka bahara anıracakmışçasına ...
Neyse lafı fazla uzatmadan konumuza geçelim. Yine Ertuğrul kardeşimiz bizden çevirisini yapmamızı istediği (aslında iyi oldu tam da uygun zamana denk geldi) ve herkesin bu kış şartlarında işe yarayacak "Karda bisiklete nasıl binilir?" adlı yazımızı (çeviriyi) sizlerle paylaşıyoruz.
Normal şartlardakine göre daha dikkat ve çabuk refleks isteyen bu kar sürüşleri, deneyimlerinize bir artı daha katacak.
Düz hatta hız
Kar yağışı yeni başladıysa, ön tekerlek üzerinde sorunsuz ilerleyebilirsiniz. Yolunuz üzerinde çukur veya başka engebe olmadığına da dikkat etmelisiniz.
Hafif eğimlerde bile normalden daha düşük yatış gerçekleştirilmelidir. Pratikte bu işi yapmak için biraz kalçanızı seleden biraz daha arkaya (bu aynı zamanda ön tekerdeki ağırlığı azaltacaktır) ve topuklarınız pedala biraz daha yakın olmalı. Böylece rahat bir pozisyon sağlanabilir. Bu esnada ön teker hafif bir gömülme ile karşı karşıya kalırsa ayaklarınız asansör diye tabir edilen (güç vermek istenen pedal yavaşça itilir) hafif pedallama ile göbekten ileriye doğru itilebilir.
Yine söylediğimiz gibi karlı-buzlu yollarda gitmek ekstra dikkat gerektirmekte, daha önceden sürdüyseniz yine bu yolları takip etmek (daha önceden açtığınız bisiklet yolunuzu-teker yolunuzu) sizin için daha yararlı olacaktır.
İvmelenirken dönüş gerçekleştirmek
Tam da ikisi bir arada bir meziyet gibi değil mi ? :D Kar-hız ve bir dönüş gerçekleştirmek. Çok agresif bir dönüş gerçekleştirmek tabi ki akıllıca bir iş değil, fazla abartmayalım tabi bunu profösyönellere bırakalım.
Viraj dönüşlerinin altın kuralı hatta motosikletçiler için hayat kurtarıcı ve yeni başlayanlar için. Virajı almaya başlarken gideceğiniz yöne bakmaya gayret edin, eğer farklı tarafa baktığınızda viraj almak çok zorlaşacak hatta kötü bir kaza ile de sonuçlanabilir. Kısaca dönüş istikametine odaklanma diyelim buna. Yine önceki yazıda olduğu gibi gelen darbeleri absorbe etmek için dizleri-kolları esnek tutmalısınız.
Patinaj ve Tek hamlede dönüş gerçekleştirmek
Dönüşlerde ani bir kavrama istemiyoruz. Dar köşelere geliyor ve çok çekiş yapılamayacaksa, arka frene hafif dokunuşlarla ve kalçanızı da dışarıya doğru iterek arka lastiği dışarı atmalısınız. Aslında bu tecrübenin aynısı yazın yaptığınız ( yaptığınızı farz ederek ) downhill sürüşlerde de farkına varabilirsiniz.
Tek hamlede dar dönüşlere hızlı giriyorsanız , ayakta durmanız dışında fazla zamanız olmayacaktır. Çünkü hızlı olduğunuzda hemen yani saniyelik bir geçiş yaptığınız için ayakları aynakol seviyesinde tutmak, topukları geriye doğru pedal üzerinde tutmak ve dizlerinizi geniş açıda tutmak en önemli kurallardan birisidir.
Bunların dışında ... Karda gezintide
Yazıların amacı sizleri bilgilendirmek ve ilk deneyimleriniz için başarılı bir tecrübe sağlamak. Diğer eklemek istediklerimiz ise, rüzgar ve korunma. Bütün bu işleri yaparken rüzgar (yönü ve gücü) en önemli faktör olacaktır. Buna göre bazı denge işlerinde vücut ağırlığınıza göre ufak ayarlar yapacaksınız. Giyim konusunda ise biraz daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Vücut sıcaklığınızı dengede tutmak boyunluklarınızı (buff) ve bere takmayı ihmal etmeyin.
Yazı dizilerimiz ve çevirmelerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Bizden ayrılmayın, bisikletle kalın. Gülümseyin :)
Seninki kaç vites ?
İyi pedallamalar
14 Aralık 2013 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder