Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

19 Nisan 2017 Çarşamba

Bisikletli olmak - İnsan olmak - İzmir'de bisikletli olmak


 Bu yazıyı hazırlarken öncelik olarak etraftaki gözlemlerime dayanarak ve son zamanda katlanır bisikletlerin İzmir'de otobüslere neden alınmadığı ile başladı.

 Bugüne kadar bisikletli, bisikletsiz onlarca etkinliğe katıldım. Biz yeri geldiğinde ilk istediğimiz saygı. Doğru değil mi? Sürücülerin dikkat etmesi vs. Şunu unutmuşuz ama burası kesin "Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan, karşındakine öyle davranacaksın" Trafikte bazı yontulmamış arkadaşlar var yani istisnalar ama şunu da gördüm, uygun dille uyardığınızda da geri dönüşü ona göre alıyorsunuz. Yüzde yüz değil ama yine ona göre biraz daha insancıl. İnsanların birbiri ile olan iletişimi bir hayli azaldı ya da iletişim kurarken olan davranışları. En çok bulunduğum yerlerden biri de olan sosyal medyada önüne gelene sallamak da yeni nesiller için 2000'lerin ata sporu olarak tarihe geçmiş durumda.

 Bazı gerçekleri kabul ederek yaşarsak, daha az problemin oluşacağını bilelim.

* Herkes saygılı değil ama en azından siz saygı göstererek, farkındalığı arttırın

* Bisiklet vs. ulaşım aracı kullandığınızda diğer kullanıcıları da temsil ettiğinizi unutmayın! Özellikle önyargının çoğunlukta olduğu bir toplum içerisinde bir kişinin yaptığı iş, diğer herkesi kapsıyor.

 İkinci madde çok önemli. Bisiklet üzerinde yaptığınız davranışlar varsa çocuğunuzun gelişiminde, onun büyüdüğünde yapacağı davranışları, etraftaki sizi görenlerin, örnek alanları etkiliyor. "Haaaa bu bisikletçiler var yaaa ... " Birkaç kişinin yaptığı yanlışlar ve görgüsüzlükler maalesef işte bu şekilde etkiliyor.

 * Biz bisiklet kullananlar olarak, çok da özel veya özel güçleri olan, x-men kabilesi gibi ayrı sınıf insanlar değiliz :) sadece tercih ettiğimiz ulaşım şekli ve diğer insanların hayatlarına bakış, yaşayış şekli farklı olduğu için garip gelebiliyor. O yüzden kendinizi sanki her zaman bir davanın adamı/kadını gibi sanmamanız gerekiyor. Tabi bunu şunla sakın karıştırmayın, bir bisikletli kazası olduğunda tabii ki onun için yardım edeceğiz ;) Bu iki şey çok farklı.

 * Bisiklet kullanan kişiler daha optimist olarak söyleniyor fakat bir olumsuzluk karşısında mesela bu yazımızın örneğinden gidelim, katlanır bisikletler otobüse alınmadığı için hemen uygun olmayan dille veya çözüm yolunu araştırmadan, fotoğraf çekip de paylaşmak en kolayı ama biraz samimiyetsiz değil mi sizce ?

Sıra geldi bu katlanır bisikletin İzmir'de otobuslere namı diğer ESHOT'lara alınmayışlarına. Şimbi az buçuktan bildiğiniz üzere İstanbul'da yaşayan biriyim. Bazen tabi, kurtlanırım da belli olmayan zaman dilimlerinde farklı yerlerde de olabiliyorum. Neyse ... Dedik ki ya ortada bir sorun var, biz de güzel bir dille ve diğer bisikletçi arkadaşlarımıza da örnek olması amacıyla ESHOT'a yazı yazalım. Hatta dedik ki ortada olumsuz durum varsa yine bize bildirin. Ben geçen haftaya kadar ümidi kesmiştim açıkçası. Maillerimi kontrol ederken de bir de baktım, şaşırtan bir cevap gelmiş :)

Bunu yazmadan, ekran görüntüsü olarak paylaşıyorum ki herkesin görmesini istiyorum. İzmir'de ESHOT'lara katlanır bisiklet alınmamasının açıklaması ve ne gibi bir plan düşündükleri ile ilgili açıklama :)

NOT: Bizzat tarafıma gelen mail bu şekildedir. Diğer arkadaşlarınızla da paylaşabilirseniz, daha çok bilinçlenme artacaktır.


#izmir #bisiklet #kent #ulaşım #shot

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder