Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

26 Ocak 2014 Pazar

Küresel ısınma için ne önlemler alınmalı ?

 Sağda solda duyduğumuz bu küresel ısınma tehditi Dünya üzerinde sıcaklık değişimidir. Dünya geneline bakıldığında çoğu işten fayda sağlanabilir tabi aklımızı kullanabilirsek. Kişisel olarak nasıl katkı sağlanabilir? Sorusu üzerinde durularak, iş yeri, ev, alışveriş ve ulaşımda küçük ama faydalı maddeleri sıralayacağız. Bunların harekete geçmesi ve çoğunluğa ulaşması, neticeye bir adım daha yaklaştıracaktır.

                                                               
İş yerinde

    Bilgisayarı Kapatın
 Bilgisayarınızda ekran koruyucu kullanmak yerine onları uykuya yatırmanız %70'e varan enerji tasarrufu sağlar. Bir milyon insan işten çıkarken bilgisayarını kapatsa, yıllık karbondioksit salınımını 45.000 ton azaltabiliriz.

    Kağıttan tasarruf edin 
 İş yerinden çıkan çöpün %70'i kağıttır. Kağıtların her iki yüzünü kullanın.

    Elektrik düğmesi yerine sensör kullanın
 Işığa duyarlı sensör kullanımı ortalama enerji tüketiminizi üçte bir oranında azaltabilir.

    İş görüşmelerine gitmeyin, telefon edin
 Ülkeler arası uçuşlar yerine her üç toplantının video konferans aracılığı ile yapılması her yıl trafikten bir aracın azalmasına eş değerdir.


      







 Alışverişte

    Öğünlerinizi yeşillendirin
Küresel et endüstrisi Dünya'nın sera gazı salınımının neredeyse %18'lik kısmını üretiyor.

     



Paketlerden kurtulun
 Evde ürettiğiniz atıkların %25'inden fazlası ürünlerin paketlenmesinde kullanılan ambalajlardan oluşuyor. Bir daha marketlere gittiğinizde ambalajda israfa gidilmemiş ürünleri tercih edin.

     Naylon poşetlerden vazgeçin
 Dünya çapında dakikada bir milyon naylon poşet kullanılıyor. Bu da 2.2 milyar galon petrol harcanıyor demek. Yeniden kullanabileceğiniz torba veya eskilerin kullandıkları örgü poşetleri tercih edebilirsiniz.

    Dönüşümlü kağıt alın
Yüzde yüz dönüştürülebilir kağıt kullanırsanız, karbondioksit üretimini tomar başına yaklaşık 2.5 kg azaltabilirsiniz.

  

  Şarkılarınızı internetten alın
 CD'lerin fabrikadan mağazaya götürülmesi için harcanan petrolden tasarruf edilmesini sağlayın.

   






  Otel havlularını birden fazla kullanın
 100 odası olan bir otel, havluları her gün değiştirmezse yılda 300 bin litre su tasarrufu sağlayabilir. Evde her kullanımdan sonra havlularınızı yıkamıyorsunuz değil mi ?










Evde

   Ampulleri değiştirin
 Kompakt floresan lamba, ampullere göre on kat daha uzun süre dayanır ve ampulün tükettiği enerjinin çok daha azını tüketerek enerji giderlerinde tasarruf yapmanızı sağlar. Sadece bir milyon mesken, dört ampulü kompakt floresan lamba ile değiştirse, sera etkisi yaratan 900 bin ton gazdan kurtulmuş oluruz.

  

   Ağaç dikin
 Evinizin çevresine, eğer mümkünse ağaç dikilerek konut soğutma giderlerini %50'ye varan oranlarda azaltabilir ve sıcak yaz günlerinde altına sığınabilecek bir gölgeye sahip olabilirsiniz.

 

   Prizi değil güneşi kullanın
 Sadece bir milyon mesken güneş enerjisine dönse, yıllık karbondioksit salınımı 7 milyon ton azaltabiliriz.

   

   Cam şişeyi tercih edin
 Şişe üretmek için her yıl bir buçuk milyon ton plastik kullanılıyor. Bu 250 bin meskeni aydınlatacak enerjiye eşdeğer. O yüzden geri dönüşümlü cam şişeleri tercih edebilirsiniz.

   Geri kazanılmış mamülleri tercih edin
 Sıfırdan bir teneke kutu yapmak için gerekli olan enerji ile geri kazanılmış malzemeden tam 20 teneke kutu üretebilirsiniz. Bir ton geri kazanılmış kağıt, üç odalı bir eve bir yıl boyunca yetecek elektrik tasarrufuna denktir.

   Sıcaklığı arttırmayın giyinin
 Üzerinize bir sweatshirt alarak termostatı sadece bir derece düşürürseniz ısınma giderinizi %3 oranında azaltabilirsiniz. Yine hem siz hem de Dünya kazanır. Ayrıca kirli çaşırlarınızı düşük ısıda ya da soğuk suyla yıkamayı deneyin.

   Daha az çöp üretin
 Sadece bir milyon insan çöpünü %10 oranında azaltsa, yıllık karbondioksit salımını 50 bin ton azaltabiliriz.






Ulaşımda

   Pedal çevirin
 Eğer sadece bir milyon insan 10 km süren otomobil yolculuklarını haftada bir bisiklet ile gerçekleştirse, karbondioksit salımını yılsa 100 bin ton azaltabilir.

  


  

Hibridden şaşmayın
 Yeni otomobil almak istediğinizde daha ekonomik ve daha az karbondioksit salımına sahip olanları, hibrid modelleri tercih edin.

   Yola beraber çıkın
 Evinden işine giden biri yılda ortalama olarak 3,4 tonluk bir karbondioksit bulutu üretiyor. İşinize giderken otomobilinize birkaç arkadaşınızı daha alın ve bu rakamların yarıya inmesini sağlayın.

   Toplu taşımacılığı tercih edin
 Toplu taşıma araçlarını kullanın ve böylelikle yılda tahmini 1,5 milyon ton zararlı karbondioksit salımının azalmasını sağlayın. Mümkünse tren ve gemi tercih edin. Bu arada unutmayın, planör kullanmadıktan sonra uçmak çevre dostu bir eylem değildir :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder