Hava şartlarına ve keyfi durumlara göre insanların kararları anlık değişebiliyor. Ruh hali desek daha doğru bir tanım yapmış oluruz sanırım. Evde bisiklete binmek için fitness tiplerin yanı sıra spinning ve trainer denilen kitlerden faydalanılıyor. Bunların en babalarından Tacx firmasını belki duymuşsunuzdur. Duymadıysanız bile en azından bir iki bisiklet yarışı izlediyseniz, arada reklamlarına denk gelmişsinizdir. Tacx firması bu zamana kadar en güzel projesi Interactive Trainer serileri olmuştur. Burada bir nevi yarış simülasyonu içerisinde ister tek başınıza yapay zeka ile isterseniz de ağ üzerinden arkadaşlarınız veya herhangi bir kullanıcı ile yarışabiliyorsunuz. Tacx şimdilik bir kenara dursun artık pazara bir rakip daha geldi "ZWIFT"
ZWIFT bir bisiklet trainer yazılımı hatta biraz da oyunu desek yanılmamış oluruz. Tabi oyun derken de basitçe "Oyun" dememek gerekiyor. Öncelikle olmazsa olmaz bir bisiklet (Yarış) daha sonrası ise marka bağımsız ve motora sahip bir trainer, ve bir windows 7 işletim sistemli bilgisayar. Tacx firması bu kiti ve yazılımı birarada satıyordu ve kullanıcıya esneklik sunulmuyordu, gerçi diyebilirsiniz kiti satın aldıktan sonra daha ne isteyebilirim? Satış stratejisi çoğunlukla kapitalist düzende gittiği için siz kesenin ağzını ne kadar açarsanız o kadar özellik geliyordu. Zwift burada engelleri kaldırıyor ve size özgürlük sunuyor. Biraz daha oturmaya başladıkça daha çok trainer desteği geleceği için çoğu ile uyumlu hale gelecek. Bunun yanı sıra diğer verdiği destekler ise, göğüs bantları (kalp atışı için), cadence (kadens - pedal basma gücü ölçer) sensörleri. Çeşitlilik çok olunca insanlar biraz daha özgürleşiyor gibi geliyor açıkçası. Hani bilgisayar toplayan biri olduğunuzu düşünün. Eskiden çoğunlukla hazır sistemler satılmaya çalışılıyordu ki hala daha var fakat şimdi herkes istediği parçayı satın alıp, istediği sitemi toplayabiliyor. Zwift = Özgürlük demiş kullanıcıya ve iyi de bir hamle yaptığını düşünüyorum. Yazılım olarak incelemeye pek girmiyorum ama yanılmıyorsam Tacx'da google maps'den belirli haritalar indirilip, gerçek zamanlı görüntüleri de sanki yarış içerisindeymiş gibi kullanabiliyordunuz. Her iki firmanın da birbirlerine göre avataj-dezavantajları var yukarıda belirttiğimiz gibi. Piyasanın renklenmesi gerçekten güzel oldu. Bu hareketlerle umarız başka firmalar da atak yapar ve farklı fikirler ile bu meydanı boş bırakmazlar.
Bu arada Zwift beta aşamasında olduğu için hala ÜCRETSİZ :) o yüzden deneme şansı bulmak isteyenler hemen deneyebilir. Bunun yanında şimdilik windows platformu yayında daha sonra MAC kullanıcıları da yararlanabilecek. Hatta 2015'de tabletlerde de boy göstereceklerini duyurdular. Yaptığınız kilometreleri de Strava'ya yükleyebiliyorsunuz. Bu kadar esneklik ancak don lastiğinde olur bir de bu ekipte diyebiliyorum açıkçası.
Trainer ile antrenman konusuna gelelim. Keyif ve imkan işi. Neden keyif ? O gün dışarı çıkıp çıkmak istemeyebilirsiniz veya farklı durumlar olabilir. Bu nedenle evde antrenman yapılabilir ki çoğu bisiklet yarışçısının da kullandığı (antrenman öncesi-sonrası) çalışma metodudur. Neden imkan? Ucuz modeller (Roller) haricinde diğerlerinin özellikle yazılım ile gelenlerin fiyatları biraz pahalı :) Şu bir gerçek, normal sürüşte teninize değen rüzgarı hissedemeyeceksiniz veya manzaralı bir yerden geçemeyeceksiniz. Amaca yönelik kullanımlar ve iyi bir motivasyon ile bu yardımcı antrenman ekipmanları da arada kalan boşlukları kapatabiliyor.
Daha fazla detay için Zwift'in internet sitesine gidebilirsiniz. Tıklayın
Tanıtım için sizleri bu video ile selamlıyorum :D :D
We Ride a Latte. from Zwift on Vimeo.
Normal tanıtım
#zwift #training #bicycle #zwifttraining
9 Aralık 2014 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
teşekkürler zwift nedir makaleniz için
YanıtlaSilhttps://www.numankocak.com/zwift-nedir.html