Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

2 Temmuz 2014 Çarşamba

İki tekerli karton


Bisiklet ve tasarım dediğimizde sanki iki çılgın kişilik bir araya gelmiş ve sonu olmayan bir maceranın peşinden gidiyormuş gibi geliyor.Tasarımın sınırları yok. Bisikletle gidemeyeceğiniz yerler yok. Bu yazımızda kartondan, evet evet karton bisiklet tasarlayan birisi  var.

İzhar Gafni -Cardboard 
 Izhar Gafni Sistem geliştirme mühendisi. Karton bisiklet projesini beş sene önce geliştirmeye başlayan Izhar ilk prototiplerde bir kartonun insan ağırlığını nasıl taşıyabileceği üzerine yoğunlaşmış ki asıl olayda bu zaten. Bu sefer aklına Origami sanatı gelmiş. Bilindiği üzere tasarımlar sadece estetik kaygısı taşımamalı aynı zamanda güvenli bir kullanıma da hitap etmeli. 




Cardboard ilk tasarım




Piyasadaki çoğu kartonun (kolilerin özellikle) sağlamlığının perde arkası ise altıgen. Aslında altıgen fikri de bize doğanın öğretmiş olduğu derslerden birisi. Bu konuda ders alınacak kişiler ise arılar. Bal peteklerinin bu kadar büyük ve dayanıklı olmasının sebebi ise altıgen olması. Bunun matematiksel boyutuna fazla girmiyorum, malum konumuz değişmesin. Izhar Origami fikri ile birden fazla kartonu birleştirdiğinde sağlamlığın arttığını görünce daha da ilerleme kaydetmeye başlamış ve geliştirdiği çizimleri gerçeğe dönüştürmeye gelmiş. Beş senelik zaman diliminin içerisinde vaktinin en büyük kısmını kartondaki yapısal zayıflıkları iptal      etme düşüncesi olmuş.











Tabi malzeme ucuz olunca, bu haliyle ürüne yansıyor. İlk bisikleti dokuz dolara üretmiş. Bisikletin çoğu yerde ismi yirmi dolarlık karton bisiklet olarak geçiyor. Karton bisiklet bu isimle ve malzeme ile fuarlarda vb. yerlerde boy göstermeye başlayınca büyük ilgi çekti. Hatta sağlam yatırımcılar bile bulduğunu söyleyebilirim.

 Kullanım ve ekipmanlardan bahsedecek olursak, bu bisiklet için bir ömür ve garantiden bahsedilmemiş fakat başka bir üretim olan karton bisiklet için kendisine altı aylık ömür biçilmiş ama onun yapısı buna göre daha düşüktü. Bu tanıttığımız modelin sağlam bir kaplaması mevcut. Dayanıklılık ve su geçirmezlik özelliği kazandırmak için. Bisiklet ekipmanları ile birlikte 9kg. Böyle bir bisiklet için gayet makul bir değer. 

Ekipmanlar ise üzerinde vites veya göbek vites mevcut değil. Sadece fren kolları, fren pabucu ve aktarımı sağlayan kayışlı sistem var.

 İlerleyen zamanlarda ise bisikletin başka firmaların satın alıp, kendi reklamlarını yapacağı bir alan olarak görüyor ve engelli, yaşlı vatandaşlar için motorlu bir sistem geliştirileceği eklenmiş.

 Bizden bu seferlik bu kadar, sağlıcakla kalın ve kasksız dışarı çıkmayın.


Seninki kaç vites ?






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder