Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

16 Mart 2014 Pazar

Sedona Mini Pompa ve Zixtro Facet Trunk Bag incelemesi

 Eveeeet ne zamandır ürün incelemesi yapmamıştık ve arayı soğutmadan elimize geçen iki ürünü sizlere tanıtmak istedik. Birincisi, bir bisiklet kullanıcısının olmazsa olmaz ilk tercihi olan mini pompa. Sedona marka olan bu mini pompadan bahsetmek gerekirsek ucunun ayarlanabilir ve yumuşak bir basınç sağlayabilmesi artı özelliklerinden, bunun yanında 100 PSI bir değeri var. Bar olarak 7'ye tekabül ediyor. Bu tür pompalardan alınabilecek ideal basınç değerlerinden birisi. Presta (İnce uçlu sibop) ve Shrader (Kalın uçlu) uçlara uyumlu kendisi. Presta için yanınızda adaptör olması şart. Mesela daha önce Zefal ATB pompada presta için adaptör kendi içerisinde çıkıyordu. En iyi ihtimalle bu adaptörlerden bisiklet tamircilerinde bulabilirsiniz.
 Bisiklet kadrosuna kolayca takılabilen pompayı isterseniz çantanızda da taşıyabilirsiniz. Bunun yanında kendisinin Shrader tipi siboplarla daha uyumlu olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bilgiler için videomuzu izleyebilirsiniz.


 Diğer incelediğimiz ürünümüz Zixtro Facet Trunk Bag. Sele altı çantası ürünü olarak kategorize edilmiş. Normalde daha ufak ve kibar bir izlenim oluşturuyor kafada ama gerçek bir bagaj özelliği sunuyor sizlere. İki rengi mevcut normalde, biz siyah olanını seçtik.

Ürünün özelliklerine gelirsek,

Patentli Alüminyum döküm kilitleme sistemi (25,4 - 34,9 mm arası sele borularına takılabiliyor)
Su geçirmez fermuar
Arka kısmında flaşör bağlantı yeri (flaşörü ayrı satın almanız gerekiyor)
Üst kısmına kask vs. malzemeler koymak için bungee denilen lastikli bölüm
kendi kelepçesinden çıkıp, elde taşınabilmesi


7.2 litre kapasiteye sahip. Kendi ağırlığı 1,450 kg ve 5.5 kg maksimum kapasitesi var. 

 Sele borusuna kelepçesi ile taktığınız zaman sağlamlığı bir kez daha gözüküyor. Daha ayrıntılı açıklama için sizi videomuz ile baş başa bırakıyoruz. Bunun yanında bu tür ürünler hakkında görüşlerinizi aşağıdaki yorum sayfamızdan veya youtube kanalımızdan da aktarabilirsiniz. Fikirleriniz ve yorumlarınız bu yüzden önemli :)



Kendinize iyi bakın, iki tekerle kalın ve hoşçakalın

Seninki kaç vites ?


14 Mart 2014 Cuma

Pi'yi kaç alalım hocam ?

Evvveeeet bu sefer tasarım ve verimlilik konusunda en iyi elektrikli bisikletleri tanıtmak istedik. Bisikletlerin kullandığı teknoloji ve özellikler fazla olunca biraz uzun bir yazı oldu. Listenin bir numarasında PiCycle adlı bir bisiklet var. Sanki ilk göz ağrımmış gibi dedim bir de :) benim olmadıktan sonra ne anlamı var? Diyeceğim ama bu tasarım beni benden aldı açıkçası.

 PiCycle adını ve kadrosunu Pi sayısının sembolünden almış. Gerçekten de ortaya orjinal bir yapıt çıkmış. Sanırım normal bisiklet bisiklet kadrosundan sonraki en orjinal mühendisliğe sahip bir bisiklet. Pi'nin şu anda iki tane modeli bulunmakta. PiCycle ve Kenny Roberts modeli. Kenny Roberts'ı da açıklayalım: Kenny Roberts üç defa Moto GP Dünya şampiyonu olmuş bir motosiklet yarışçısıdır.

Gelelim PiCycle'ın özelliklerine;

Autodesk programında tasarlanmıştır.

Tek şarjda 48 kilometre gitmektedir, 25 km/s hız baz alınarak.

Hibrid olarak kullanıldığında ise 64 kilometre gitmektedir, 25 km/s hız baz alınarak.

48V, 15Ah, 720Wh Lithium-ion Pil ile 3 saatte şarj olmaktadır (Amerikan elektrik değerlerine göre)

Son hız olarak 48 km/s hıza çıkmaktadır.

Vites sistemi Ahimano Alfine 8'li sistem kullanmaktadır.

32 kg sürücüsüz ağırlığa sahip.

Jel sele ve firmanın kendi tasarımı olan ergonomik elcikler yerleştirilmiş.

Sunulan renkler arasında kırmızı, siyah ve cilalanmış ya da fırçalanmış alüminyum var. Opsiyonel renk de belirtilebiliyorsunuz.

İki sene firma garantisi ve ömür boyu maşa garantisi var (maşa demişken kadronun bittiği yerdeki süspansiyonlu bölgeler)

Fiyat 5,995 $

Kullanılan teknolojilerden bahsedelim;

Zincir kopma ve yağlama derdini unutun. Kayışlı zincir ile eski alışkanlıklarınızı unutun.

Yerçekimine göre ağırlığı tam merkeze verilmiş bir kadro.

Süspansiyonlar ise kadronun her iki ucuna özel patentli olarak tasarlanmış aparatlarla gerçekleşiyor.
Gerçekten ustaca bir düşünce.

Kadro tasarımı, sadece elektrik üzerine yapılmış bir çalışma değil. Gelecekte eğer çalışmalar olumlu sonuç verirse, yakıt hücreli teknolojiler kadro içerisine entegre edilebilecek.

Çakmak adatör  çıkışı ile tüm usb girişli cihazlarınızı bağlayabilirsiniz. Özellikle GPS modülleri işinize çok yarayacaktır.

Kullanılan Lityum-İyon piller patentli faz değişimi ile korunmaktadır.

IATA Sertifikalı bir bisiklet. Bu Uluslararası Hava taşımacılığı birliği serfikasıdır ve her türlü uçakta taşınabilir.

 Bunların yanında açıklanacak diğer özelliklere gelirsek, her elektrikli bisikletin özelliği olan çevreci oluşu, zincir yerine kayış tercih edilmiş olması.







Biraz daha görsel ve yazı isterseniz sizi resmi sayfalarına davet edelim , http://picycle.com/
Kendisine güzel bir de video hazırlanmış,


Bu yazımızı da burada noktalıyoruz :) kendinize çok iyi bakın, iki tekerle kalın ve hoşçakalın. Unutmadan, Pi gününüz de kutlu olsun :)

Seninki kaç vites ?