Sürme, yürüme veya en basitinden insan olarak, bir etkileşime gireceğimiz zaman en çok kullandığımız etkileşim metodlarından birisi görmektir. Bu sonradan bizlere farklı dallarda bakış açısı, detay gibi özellikler kazandırmaktadır. Sağda-solda aforizma gibi yayılan bakmak ile görmek arasındaki çizgiyi de bilmek gerekiyor. Hele ki bisikletle uğraşıyorsanız. Bu yazıyı hazırlarken özellikle Ülke, sonrasında İl şartlarını düşünerek blog sayfasına almak istedim.
Periferik görüş

İnsanın görüş açısı 180 derece ama binokular görüş denilen iki gözün görüş alanlarının çakışmasıyla ortaya 120 derecelik bir mesafe çıkıyor. Kendi kendinize bazen tek bir noktaya bakarak diğer bölgelerde hareket halinde olan nesne-kişileri test ettiğiniz olmuştur. İşte bu da periferik görüş egzersizlerinden en basitleri.
Bu solda gördüğünüz yine başka bir test. En sade şeklini buraya koydum. Bunun bir de arka plan ve noktaları büyütebileceğiniz ayarlı olanları da var.
Burada amaç sadece ortadaki yanıp-sönen yeşil nokta konsantre olmak ve diğer noktaları da görmek. Arada kayboluyor değil mi ? Gözümüzde bir kör nokta mevcut olduğundan, beynimiz onları tamamlamaya çalışıyor. Sistem mükemmel işliyor değil mi ?

28/04/2014 tarihli Güncelleme: Başka bir senaryo yazalım periferik görüş ile ilgili. Her gün gittiğiniz yolda ilerliyorsunuz, malum Ülke koşulları her an birileri bir yerden fırlayabilir hatta yanınızdakiler bile sizi bir anlığına unutabilir. Her ihtimali hesaplayarak ve olacak şekilde görmek ve düşünmek zorundasınız. Trafik ışıklarına beş metre kalmış yanımdaki araç son hızda ve ışık dibinde bekleyen öğrenciler karşıya geçmek için sabırsızlanıyor, bir yandan da yolun diğer tarafına ne de olsa kırmızı yanacak diye kendini atmış bir teyze. Tüm bunların hepsi müthiş konsantrasyon ve tahmin gerektiriyor.
Yukarıdaki testin farklı ayarları olanı mevcut demiştim. Onu sizlere sunayım,
http://michaelbach.de/ot/mot-mib/index.html
Yazımıza ve sizlere burada veda ederken, belki bununla ilgili aklınıza bir şeyler gelmiş olabilir. Yazıya eklemek istediğiniz bilgiler olabilir. Buradan veya diğer kanallar üzerinden bizlere erişebilirsiniz.
Kazasız, dikkatli sürüşler herkese.
İyi pedallamalar
Seninki kaç vites?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder