Her zaman zinde kalmaya çalışın

Kendinizi motive etmenin bir sürü yolu olabilir,
Yeni yerler görmek
Eski sürenize göre daha iyi bir süre elde etmek
Çıktığınız yokuşu bu sefer daha iyi bir performansla bitirmek
Kendinize güvenin
Interval antrenmanı kolay hale getirmek

2 dakika zor (yüksek viteste) - 2 dakika kolay (düşük viteste)
1 dakikar zor (yüksek viteste) - 1 dakika kolay (düşük viteste)
30 saniye zor (yüksek viteste) - 30 saniye kolay (düşük viteste)
15 saniye yüksek kadans (çevirilen pedal temposu diyebiliriz) sprint
5-10 saniye kolay (düşük viteste) sürüş.
Bu program Chris Carmichael tarafından sunulmuştur. Yüksek kadansın avantajı sizi devamlı ileriye doğru itecek bir sürüş sistemidir. Bazen zaman gelecek ve "Ne zaman daha hızlı sürebileceğim ?" Soruları sormaya başlayacaksınız. Yüksek kadans antrenman ve sürüş ilkelerinizin ilk maddesidir.
Zirvelerin Fatihi olmak için

birisidir.
Olumsuzlukları en aza indirmek için pratik şart

Bu konuda şöyle örnek verebiliriz, bir bisikletçinin sürüşlerde başına geleceği aksilikleri sıralarsak
*Lastik patlaması
*Zincir atması
*Fren teli kopması
vs.
Bunlar için önceden pratiğinizi ve püf noktalarını iyice kavrarsanız, daha az zamanda işlerin üstesinden gelecek ve belki de tecrübe sahibi olduğunuzdan daha moralli bir tamir yapacaksınız.
Hızlı sürüş için bir başka etken

Performansınızı bireysel olarak belli bir yere kadar arttırabilirsiniz. Bir sonraki adım sizce ne olabilir ? Tabi ki kendi ilkeleriniz doğrultusunda bir grup ile beraber olmak ve birbirinizi itecek şekilde (peloton örnek verilebilir) sürüş gerçekleştirmek.
Doğru sele ve yüksekliğini ayarlamak
İlk başlarda fazla dikkat edilmeyen bir diğer konu ise sele ayarı. Dışarıda profesyönel olmayan çoğu kişi aldıkları zaman pedal çevirirken dikkat edin, bacak salınımı tam istenilen seviyede gerçekleşmiyor. Bunun sonucunda ise diz ve diğer üst bacak sakatlıkları ortaya çıkıyor. İyileşmeyi bekleyene kadar geçen süre de cabası.

"Sele mesafesi, pratik bir ölçümle yapılabilen bir ayardır. Selenin sele borusuna göre olan ileri-geri mesafesini belirleyen bu ayar, bacak kaslarımızın karın kaslarıyla açısını ve çalışma şeklini değiştirir. Normalde ayar şu şekilde olur. Bisiklete oturulur; pedallar saat 3 pozisyonuna getirilir. Önde olan bacakta, diz kapağının (patela), ayağın pedala basan noktasıyla yere dik bir çizgide olması gerekmektedir "
Bisiklet üzerinde sıvı alımı

Buradaki püf nokta ise dikkat dağılımı ile ilgili. Mesela prof. binicilerden tavsiye olarak şu anlatılmış, bir takım arabasından veya takım arkadaşından su alacağınız zaman anlık bakış ve harekete geçmeniz lazım. Bunun dışında gözünüzü yoldan ayırmamanız gerekmekte, sonrası malum bir anlık dikkatsizlik bütün sürüyü kopartabilir. Bunun dışında tek kişilik takıldığınızı varsayarsak, camelbak denen modeller yani daha basit bir tabirle su çantaları işinizi rahatlıkla görebilir. Konsantrasyon kaybı en aza indirgenir.
Viteslerin doğru zaman içinde değişmesi

Doğru ataklara ve ihtiyacınız olan vitese geçmek için zamanlamadan ziyade sizin hangi pozisyonda olmanız gerektiğini bilmeniz lazım. Saat 12-6 sizin için anahtar olsun. Nasıl mı ölü ayak dediğimiz aşağısı saat 6, atak yapacak ayak ise 12 yani biri yukarda, diğeri de aşağıda olmalıdır. bu pozisyonda iken değiştirme rahatlıkla yapılabilir ve atak ayağı yavaşça harekete geçirebilirsiniz.
Yemek

Yemek konusunda değineceğimiz şimdilik tek önemli unsur hiç tatmadığınız bir besini kesinlikle sürüş yapacağınız veya yarışa katılacağınız gün yemeyin çünkü sindirim sisteminizde ne gibi farklılıklar oluşturacak bilemezsiniz.
İlerleyen yazılarda beslenme konusuna değineceğim, bisiklet sürüşü yaparken nasıl beslenilir? Ne yenir? gibi soruların cevabını vereceğim.
Çıkmadan önce olmazsa olmaz ön bakım listesi
Rutin kontroller diyebiliriz bunlara.
Tekerlerin düzgün döndüğü ve lastiğin uygun basınçta olup olmadığı.
Zincir kontrolünde ise dişliler arası kontrol edilmeli ve parmağınızla yağına bakmalısınız, çok az miktar yağ gelmesi hala yeterli bir seviyede olduğunu gösterir.
Kokpit, burası bisikletinizin ana kumandası. Yani gidon ve frenleri kontrol etmekte çok büyük fayda var.

Gerekli her kontrolü yaptıktan sonra artık yola çıkmaya ve antrenman yapmaya başlayabilirsiniz. Tekrar belirtelim ilk seferde çıkacaklar ve neleri yapmaları gerektiği üzere hazırlanmış bir rehber yazısıdır. Dha ilerleyen bölümlerde sıvı alımı ve diğer konular üzerinde ayrıntılı bir şekilde duracağız.
Ufak bir hatırlatmada daha bulunayım. Eğer çok sinirli,üzgün,dikkatiniz dağınık ise o gün bisiklet işini unutun. Çünkü konsantrasyon işi ve bulunduğumuz (araçları) koşulları da düşünürsek bize yarardan çok zararı olacaktır.
Hoşçakalın, kendinize iyi bakın ve bisikletle kalın. Gülümseyin :)
Seninki kaç vites?
iyi pedallamalar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder